Diyabet, pankreas tarafından üretilen insülinin salgılanmaması, az salgılanması veya vücutta insüline karşı yanıt verilememesi sonucu kan şekerinin yükselmesi ile ilgilidir. Aynı zamanda, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarındaki anormalliklerle sonuçlanan kronik bir hastalıktır. Dünyada görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır.
İnsülin direnci ise, salgılanan insüline yanıtın azalması olarak düşünülebilir. Sonuç olarak, insülinin uygun etkilerini gösterebilmesi için daha yüksek insülin seviyelerine ihtiyaç vardır. Böylece, kanda şeker uzun süre yüksek seviyelerde kalırken buna yardımcı olmak için pankreas daha fazla insülin üretmeye çalışır. İnsülin direnci, diyabet ve kalp hastalıklarının gelişimi için bir risk faktörüdür.
Ilımlı bir kilo kaybının insülin direncini düzelttiğini gösteren çalışmalar vardır. Dengeli beslenme, genel sağlığın iyileştirilmesine ve gelecekteki komplikasyonların önlenmesinde yardımcı olabilir. Bu nedenle bu hastalıklarda sağlıklı beslenme hayati önem taşır:
- İşlenmiş tahıllar yerine liften yüksek ve glisemik indeksi düşük karbonhidrat kaynaklarından tatlı patates, kahverengi pirinç, kinoa ve yulaf ezmesi gibi besinler tüketilmelidir.
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve mineral deposu olmalarının yanında kan şekeri seviyeleri üzerinde dalgalanmaya sebep olmazlar. Beslenme düzeninde bolca yer verilmelidir.
- Araştırmalar zerdeçal, zencefil, tarçın, sirke ve sarımsağın insülin duyarlılığını arttırmak için beslenme düzeninde olması gerektiğini vurgulamıştır.
Diyabetli kişilerin kalp hastalığı ve inme riski daha yüksek olabileceği için; trans yağ içeren besinlerin sınırlandırılması gerekir. Bu tarz yağlar genelde işlenmiş besinlerde bulunur. Zeytinyağı, balık, avokado, kuruyemiş tüketimi önerilmektedir. Yağda kızartılmış yiyecekler, bol yağlı hamur işleri, fast food tarzı beslenme minimuma indirilmelidir.
Hazırladığımız besinleri tüketmek kan şekeri düzeylerinizi düzenli tutmanızı sağlayacak aynı zamanda insülinin duyarlılığınızı da arttırmaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte besinin sağlıklı olduğu sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmemektir. Bu yüzden tüketirken hepsini bir öğünde yüklü şekilde almamaya özen gösterilmeli, porsiyon kontrolü göz ardı edilmemelidir.