Bağırsağımızda bulunan canlı organizmaların tümüne “bağırsak florası” denir. Bu organizmaların bazıları yararlı bazıları zararlıdır. Bağırsağımızda bulunan yararlı bakterilerin çeşitliliği ve miktarı sağlığımız için önemlidir. Yararlı – zararlı bakterilerde dengesizlik olduğu zamanlarda bağışıklık sistemiz negatif yönde etkilenir ve araştırmalar birçok hastalığa neden olabileceğini gösterir.
Bebekler doğum kanalından geçerken annesinin bağırsak florasının bir nevi “parmak izini” ile birlikte dünyaya gelir. Daha sonra, çevresel faktörlerin eklenmesiyle bağırsak floramız gelişmeye ve değişmeye devam eder. Stres, çevre kirliliği, antibiyotik kullanımı gibi unsurlar bağırsak florasında dengesizliğe yol açabilir. Buna rağmen, beslenme planında yapılan değişiklikler ile bağırsak floramız yeniden sağlıklı duruma getirilebilir.
Bağırsak sağlığımız ve yararlı bakterileri arttırmak için öncelikle beslenmenizde çeşitliliğe önem verin:
- Probiyotik kaynağı ev yapımı yoğurt, kefir, turşu ve tarhana gibi yiyeceklerin düzenli tüketin.
- Lif alımınızı arttırın: Beslenmenizde her gün sebze, meyve ve tam tahıl ürünlerine yer verin.
- Daha az et, daha çok bitkisel protein kaynağı yiyecekleri tercih edin. Çiğ kuruyemişleri ve baklagilleri günlük beslenmenizde bulundurun.
- İşlenmiş şeker alımınızı azaltın.
- Bağırsak sağlığınıza faydalı geleceğine inandığımız besinleri harmanlayıp yepyeni lezzetler yarattık.
Size düşen ise bunları keyifle tüketmek.
Bağırsağımız ve burada yaşayan evren gerçekten büyüleyici yapıdadır. Ona sağlıklı bir alan yaratarak hayat kalitemizi daha ileri bir seviyeye taşıyabiliriz.
Ne demişler; “Ağaç gücünü köklerinden alır, insan ise bağırsağından”