Dengeli Beslenme Önerileri
1 Yaş ve Üzeri Bebekler
Küçük yaşta kazandırılan beslenme alışkanlıkları ömür boyu sürdürülecek yaşam tarzları için atılan ilk adımdır. Çocukların beslenmelerini kısıtlamak yerine her besin grubundan yiyecek sunarak çeşitlilik sağlanmalıdır.
1 yaş dönemi yavaş yavaş anne sütü miktarının azalıp çocukların her çeşit besini sindirmeye başladıkları zamandır. Anne sütünün yanında çocuklara verilen besinler çocuğun çiğneyebileceği veya kolayca yiyebileceği şekilde olmalıdır. Araştırmalara göre bir çocuğun bir yiyeceği sevip sevmediğini anlamak için 7 ile 15 defa denemek gerekir. Tabii, aynı yiyeceği farklı şekillerde sunarak ve çocukları zorlamayarak. Biz de besin değeri yüksek ama çocukların pek hoşlanmadığını düşündüğümüz yiyecekleri yaratıcı tariflerle onların bayılarak yiyecekleri bir şekle dönüştürebilirsiniz.
Çocuklar ihtiyaçları doğrultusunda beslendiklerinde büyüme ve gelişimleri desteklenirken, bağışıklık sistemleri kuvvetlenir, obezite, astım, diyabet gibi birçok kronik rahatsız riski azalır. Aynı zamanda ileri yaşlarda yemek seçme gibi sorunlar yaşamaz ve sağlıklı beslenmeyle yaşam kalitesini arttırır.
1 yaş ve üzeri bu dönemde besinlerin mucizesinden çocuklarınızın da yararlanmasını mutlaka sağlayın.
Gönül rahatlığıyla çocuklarınızın tüketebileceği ürünlerimiz;
- Yeşil Detoks Çorbası
- Zencefilli Havuç Çorbası
- Köz Biber Çorbası
- Havuçlu Balkabağı Çorbası
- Havuçlu Zencefil Shot
Bağırsak Sağlığı
Bağırsağımızda bulunan canlı organizmaların tümüne “bağırsak florası” denir. Bu organizmaların bazıları yararlı bazıları zararlıdır. Bağırsağımızda bulunan yararlı bakterilerin çeşitliliği ve miktarı sağlığımız için önemlidir. Yararlı – zararlı bakterilerin miktarında dengesizlik olduğu zamanlarda bağışıklık sistemiz negatif yönde etkilenir ve birçok hastalığa neden olabilir.
Bebekler doğum kanalından geçerken annesinin bağırsak florasının bir nevi “parmak izi” ile birlikte dünyaya gelir. Daha sonra, çevresel faktörlerin eklenmesiyle bağırsak florası gelişmeye ve değişmeye devam eder. Stres, çevre kirliliği, antibiyotik kullanımı gibi unsurlar bağırsak florasında dengesizliğe yol açabilir. Buna rağmen, beslenme planında yapılan değişiklikler ile bağırsak floramız yeniden sağlıklı duruma getirilebilir.
Bağırsak sağlığımız ve yararlı bakterileri arttırmak için öncelikle beslenmenizde çeşitliliğe önem verin:
- Probiyotik kaynağı ev yapımı yoğurt, kefir, turşu ve tarhana gibi yiyeceklerin düzenli tüketin.
- Lif alımınızı arttırın: Beslenmenizde her gün sebze, meyve ve tam tahıl ürünlerine yer verin.
- Daha az et, daha çok bitkisel protein kaynağı yiyecekleri tercih edin. Çiğ kuruyemişleri ve baklagilleri günlük beslenmenizde bulundurun.
- İşlenmiş şeker alımınızı azaltın.
Bağırsağımız gerçekten büyüleyici yapıdadır. Ona sağlıklı bir alan yaratarak hayat kalitemizi daha ileri bir seviyeye taşıyabiliriz.
Ne demişler; “Ağaç gücünü köklerinden alır, insan ise bağırsağından”
Bağırsak floranızın sağlığı için tüketebileceğiniz ürünlerimiz;
-
Ceviz sütü
- Muzlu Mylkshake
- Yaban Mersinli Mylkshake
- Matcha Mango Mylkshake
- Çilekli Chia Pudding
- Matcha Muz Chia Pudding
- Yaban Mersinli Chia Pudding
- Juice 4
- Juice 5
- Juice 6
- Juice 7
- Juice 8
- Limonotu Zencefil Iced Tea
- Melisa Papatya Iced Tea
- Biberiye Tarçın Iced Tea
- Yeşil Detoks Çorbası
- Zencefilli Havuç Çorbası
- Havuçlu Balkabağı Çorbası
- Köz Biber Çorbası
- Fire Cider
- Zencefil Shot
- Antibiyotik Shot
- Koruyucu Shot
- Havuçlu Zencefil Shot
Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sistemi hastalıkları uzak tutmak için çalışır; zararlı bakterileri, virüsleri, mantarları ve parazitleri tanıyıp onlarla savaşır. Bağışıklık sistemini beslenmenizde yaptığınız tercihlerle destekleyebilirsiniz:
- Meyveler ve sebzeler içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemine zarar verdiği bilinen serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.
- E vitamini güçlü bir antioksidandır. Badem, avokado, brokoli, fındık, fıstık gibi besinler E vitamini bakımından zengindir.
- A Vitamini de antioksidan olarak çok güçlüdür, özellikle göz sağlığı açısından. Karotenoidler tüketildiğinde, A vitaminine dönüştürülür. Havuç, tatlı patates, kayısı ve mango gibi turuncu renkli yiyecekleri tüketmek karotenoid alımını destekler.
- Yabanmersininde ve ıspanakta bolca bulunan flavonoid’ler üst solunum yolu enfeksiyonu riskini azaltmaktadır.
- Omega-3 yağ asitleri, inflamasyonu azaltıp bağışıklık sistemini kontrol altında tutar. Bitkisel beslenmede Omega-3 kaynağı besinler keten tohumu, chia tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
- C vitamininin bağışıklık sistemini iyileştirmede önemli rolü olduğu bilinmektedir. Narenciyeler, kivi, yabanmersini, sarımsak, kırmızı ve yeşil biber, brokoli, mango, çilek C vitamininden zengindir.
- Çinko ise bağışıklık sisteminde bazı hücrelerinin üretiminde yer alan önemli bir mineraldir.
- Zerdeçalda bulunan kurkuminin antioksidan ve anti-inflamatuar nitelikleri sayesinde bağışıklık sistemi olumlu yönde etkilenir.
- Allisin içeriğiyle sarımsak, doğal antibiyotik etkisi sağlar.
Bağışıklık sisteminizi korumak için tüm vücuda fayda sağlayacak sağlıklı yaşam stratejilerini benimsemek, yeterli uyku, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlıklı beslenme önemlidir.
Bu grupta yer alan ürünlerimiz bağışıklık sisteminizi güçlendirmeyi destekleyen besin ve besin öğeleri içermektedir.
Bağışıklık sisteminizi desteklemek ve güçlendirme için tüketebileceğiniz ürünlerimiz;
- Badem Sütü
- Muzlu Mylkshake
- Yaban Mersinli Mylkshake
- Matcha Mango Mylkshake
- Juice 1
- Juice 2
- Juice 3
- Juice 4
- Juice 5
- Juice 7
- Juice 8
- Limonotu Zencefil Iced Tea
- Biberiye Tarçın Iced Tea
- Yeşil Detoks Çorbası
- Zencefilli Havuç Çorbası
- Havuçlu Balkabağı Çorbası
- Köz Biber Çorbası
- Fire Cider
- Zencefil Shot
- Antibiyotik Shot
- Koruyucu Shot
- Havuçlu Zencefil Shot
Diyabet & İnsülin Direnci ve Beslenme
Diyabet, pankreas tarafından üretilen insülinin salgılanmaması, az salgılanması veya vücutta insüline karşı yanıt verilememesi sonucu kan şekerinin yükselmesi ile ilgilidir. Aynı zamanda, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarındaki anormalliklerle sonuçlanan kronik bir hastalıktır. Dünyada görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır.
İnsülin direnci ise, salgılanan insüline yanıtın azalması olarak düşünülebilir. Sonuç olarak, insülinin uygun etkilerini gösterebilmesi için daha yüksek insülin seviyelerine ihtiyaç vardır. Böylece, kanda şeker uzun süre yüksek seviyelerde kalırken buna yardımcı olmak için pankreas daha fazla insülin üretmeye çalışır. İnsülin direnci, diyabet ve kalp hastalıklarının gelişimi için bir risk faktörüdür.
Ilımlı bir kilo kaybının insülin direncini düzelttiğini gösteren çalışmalar vardır. Dengeli beslenme, genel sağlığın iyileştirilmesine ve gelecekteki komplikasyonların önlenmesinde yardımcı olabilir. Bu nedenle bu hastalıklarda sağlıklı beslenme hayati önem taşır:
- İşlenmiş tahıllar yerine liften yüksek ve glisemik indeksi düşük karbonhidrat kaynaklarından tatlı patates, kahverengi pirinç, kinoa ve yulaf ezmesi gibi besinler tüketilmelidir.
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler, vitamin ve mineral deposu olmalarının yanında kan şekeri seviyeleri üzerinde dalgalanmaya sebep olmazlar. Beslenme düzeninde bolca yer verilmelidir.
- Araştırmalar zerdeçal, zencefil, tarçın, sirke ve sarımsağın insülin duyarlılığını arttırmak için beslenme düzeninde olması gerektiğini vurgulamıştır.
Diyabetli kişilerin kalp hastalığı ve inme riski daha yüksek olabileceği için; trans yağ içeren besinlerin sınırlandırılması gerekir. Bu tarz yağlar genelde işlenmiş besinlerde bulunur. Zeytinyağı, balık, avokado, kuruyemiş tüketimi önerilmektedir. Yağda kızartılmış yiyecekler, bol yağlı hamur işleri, fast food tarzı beslenme minimuma indirilmelidir.
Hazırladığımız besinleri tüketmek kan şekeri düzeylerinizi düzenli tutmanızı sağlayacak aynı zamanda insülinin duyarlılığınızı da arttırmaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte besinin sağlıklı olduğu sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmemektir. Bu yüzden tüketirken hepsini bir öğünde yüklü şekilde almamaya özen gösterilmeli, porsiyon kontrolü göz ardı edilmemelidir.
İnsülin direnci ve Tip 2 diyabete yönelik ürünlerimiz;
- Badem Sütü
- Ceviz Sütü
- Fındık Sütü
- Matcha Nane Latte
- Muzlu Mylkshake
- Yaban Mersini Mylkshake
- Matcha Mango Mylkshake
- Çilekli Chia Pudding
- Matcha Muz Chia Pudding
- Yaban Mersinli Chia Pudding
- Juice 2
- Juice 3
- Juice 4
- Juice 5
- Juice 6
- Juice 7
- Juice 8
- Limonotu Zencefil Iced Tea
- Meliasa Papatya Iced Tea
- Biberiye Tarçın Iced Tea
- Yeşil Detoks Çorbası
- Zencefilli Havuç Çorbası
- Havuçlu Balkabağı Çorbası
- Köz Biber Çorbası
- Zencefil Shot
- Antibiyotik Shot
- Koruyucu Shot
- Havuçlu Zencefil Shot
Kilo Kontrolü
Kilo kaybı yaşamak için şok diyetlere yönelmek, besin eksiklerine yol açtığından ve vücuda ihtiyacı olan enerjiyi veremediğinden tehlikelidir. Bu durumun yaşanmaması için gerekli olan kalori açığını yaratıp sağlıklı beslenerek kilo vermek ve verdiğiniz kiloyu korumak mümkündür.
Daha fazla sebze ve meyve tüketmek kilo kaybı için etkilidir. Meyve ve sebzeler mineral, vitamin, lif ve sudan zenginlerdir. Araştırmalara göre günde en az iki porsiyon meyve ve üç porsiyon sebze tüketilmelidir.
Kilo kontrolü sağlanırken protein açısından zengin bir diyet daha uzun süre doygun hissetmenizi sağlar. Proteinler ayrıca kas kütlesindeki kaybı engellemede görevlidir. Hayvansal proteinler, bitkisel proteinlerinden daha yüksek biyolojik değere sahip olmasına rağmen ek yağ ve kolesterol içerirler. Bu nedenle besinleri dengeli tüketmek, tek düze beslenmeden kaçınmak gerekir.
Genel sağlık için de, kilo kontrolü için de tercihiniz kompleks karbonhidratlardan olmalıdır. Bunlara örnek yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kinoa, baklagiller olabilir. Özellikle tam tahıl ürünleri idealdir, çünkü yüksek mineral ve lif içeriğine ek olarak uzun süreli tokluk sağlarlar böylece kontrolsüz kalori alımını da engellerler. Su, atıkların uzaklaştırılması, sindirim gibi birçok görevi üstlenir. Her gün vücuda yeterli sıvı alındığından emin olunmalıdır.
Günlük fiziksel aktivite düzeyinizi arttırmak, kaliteli uyumak, besinleri yavaş çiğnemek, öğünlerde küçük tabak kullanmak, yemek zorunda olduğun için değil gerçekten acıktığın için yemek kilo kontrolünde destekleyici rol oynar. Kilo kontrolü sağlamanızı destekleyen lezzetlerimiz ise bu grupta yer almaktadır.
Kilo kontrolünde size yardımcı olabilecek ürünlerimiz;
- Badem Sütü
- Ceviz Sütü
- Fındık Sütü
- Matcha Nane Latte
- Muzlu Mylkshake
- Yaban Mersinli Mylkshake
- Matcha Mango Mylkshake
- Çilekli Chia Pudding
- Matcha Muz Chia Pudding
- Yaban Mersinli Chia Pudding
- Juice 2
- Juice 3
- Juice 4
- Juice 5
- Juice 6
- Juice 7
- Juice 8
- Limonotu Zencefil Iced Tea
- Melisa Papatya Iced Tea
- Biberiye Tarçın Iced Tea
- Yeşil Detoks Çorbası
- Dereotlu Sakız Kabak Çorbası
- Zencefilli Havuç Çorbası
- Köz Biber Çorbası
- Zencefil Shot
- Antibiyotik Shot
- Koruyucu Shot
- Havuçlu Zencefil Shot
Kronik Rahatsızlık Riski
Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli enerji ve besin ögelerini sağlamak ve hastalık riskini en aza indirmek ile ilgilidir. Sağlıklı beslenme optimum sağlığın temelini oluştururken kalp hastalıkları, kanser ve diyabet gibi önde gelen tüm kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır. Beslenmede yapılacak değişiklikleri ile bu hastalıkların yaklaşık %80’ni engellenebilir veya teşhis konulduktan sonra hayat kalitesi arttırılabilir, hastalığın getirebileceği komplikasyonların riski azaltılabilir.
Rengarenk sebze ve meyvelerden, bitkisel proteinden, tam tahıl ürünlerinden ve sağlıkı yağlardan zengin Akdeniz Tipi Beslenme sağlığımızı korumamız için önerilir. Biz de ürünlerimizi hazırlarken güvenilir yerli üreticilerimizden mevsimine göre yiyecekleri tedarik ediyoruz, hem de kronik rahatsızlık riskini azaltmaya çalışan veya bu hastalıklarla başa çıkmaya çalışan sevgili müşterilerimiz için Akdeniz Tipi Beslenmeye uygun şekilde taptaze üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz.
Dünyamızda önde gelen problemlerde biri de obezite. Maalesef, eski zamanlara göre artık çok daha az hareket ediyoruz ve yediğimiz yiyeceklerle ihtiyacımızdan daha fazla enerji alıyoruz. Bizim çoğu ürünümüz enerji açısından ideal. Bazılarını ise iki öğüne bölmeyi öneriyoruz. Ürünlerimizi satın alırken sizin için yapmış olduğumuz bilgilendirmelere göz atmanızı tavsiye ederiz.
Mevsim sebze ve meyve tüketimini arttırmak, chia tohumu gibi yağlı tohumları beslenme planınıza eklemek istiyorsanız, bunu yapmanın en eğlenceli yolu ürünlerimizi hayat tarzınız haline getirmek olabilir.
Kronik rahatsızlık riskini azaltan ürünlerimiz;
- Badem Sütü
- Fındık Sütü
- Matcha Nane Latte
- Muzlu Mylkshake
- Yaban Mersinli Mylkshake
- Matcha Mango Mylkshake
- Çilekli Chia Pudding
- Matcha Muz Chia Pudding
- Yaban Mersinli Chia Pudding
- Juice 2
- Juice 3
- Juice 5
- Juice 6
- Juice 7
- Juice 8
- Yeşil Detoks Çorbası
- Zencefilli Havuç Çorbası
- Köz Biber Çorbası
- Fire Cider
- Zencefil Shot
- Antibiyotik Shot
- Koruyucu Shot
- Havuçlu Zencefil Shot
- Jamu Shot
- Biberiye Tarçın Iced Tea
Spor
Sporcunun performansı sadece genetik yapısı, antrenman programları ile değil, beslenme durumundan da etkilenir. Doğru besinlerin doğru zamanlarda alınması sporcunun performansını arttırırken, vücudunun toparlanmasının gerçekleşmesini sağlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve sakatlanma riskini azaltır.
Egzersiz Öncesi
Meyveler ve tahıl ürünleri gibi karbonhidrat kaynağı yiyecekler kaslarımızdaki enerji depolarını doldurur. Egzersizden 3 – 4 saat önce karbonhidrat, protein ve yağ içeren dengeli bir öğün yemeği tercih edebilirsiniz. Fakat, egzersize zaman azaldıkça daha çok karbonhidrat, daha az protein ve daha az yağa yer verilmelidir. Protein ve yağı sindirmek daha uzun sürdüğünden bu besinleri egzersizden hemen önce tüketmek sindirim sistemi ile şikayetlere sebep olabilir. Biz sunduğumuz ürünlerde hangisini ne zaman tüketebileceğinizi belirttik.
Ek olarak, egzersiz öncesi vücudunuzun susuz kalmamış olması hem performans hem sağlık açısından çok önemlidir. Bunun için de düzenli olarak sabah uyandığınızda idrar renginizi kontrol edebilirsiniz.
Araştırmalar egzersizden 30 dakika – 1 saat önce kafein alımının performansı pozitif yönde etkilediğini göstermiştir. Biz de birçok alteratif karışımlar hazırladık, denemeye ne dersiniz?
Pinkie
Envy
Boldie
Goldie
Bettie
Matcha Nane Latte
Matcha Mango Mylkshake
Çilekli Chia Pudding
Matcha Muz Chia Pudding
Juice 1
Juice 2
Juice 3
Juice 4
Juice 5
Juice 6
Juice 7
Juice 8
Egzersiz Sırasında
Kaslardaki enerji depoları sınırlı olduğu için bu depolar yaklaşık 1 saat içerisinde tükenir. 1 saatten daha uzun süren antrenmanlarda sporcular enerji depolarını yenilemek için yeniden karbonhidrat kaynağı yiyecek veya içeceği tercih etmelidirler.
Juice 1’i tüketmenizi öneririz.
Egzersiz Sonrası
Egzersizden sonra sporcu kaslarındaki enerji depolarını doldurmak için karbonhidrat, kas tamirini gerçekleştirmek için protein ve terle kaybettiği sıvıyı geri kazanmak için su ve elektrolit tüketmelidir. Bizim egzersiz sonrası için hazırladığımız karışımlar gereken tüm besinleri içeriyor!
İhtiyacın olan miktarı belirlemek için ise Sporcu Beslenmesi uzmanlarından yardım alabilirsin.
Egzersiz sonrası önerdiğimiz ürünler;
- Badem Sütü
- Pinkie
- Goldie
- Bettie
- Muzlu Mylkshake
- Matcha Mango Mylkshake
- Çilekli Chia Pudding
- Matcha Muz Chia Pudding
- Juice 1
- Juice 2
- Juice 3
- Juice 4
- Juice 5
- Juice 7
- Juice 8
- Zencefil Shot
- Antibiyotik Shot
- Koruyucu Shot
- Biberiye Tarçın Iced Tea
Yüksek Tansiyon & Kalp Sağlığı
Hipertansiyon ve kalp hastalıkları dünya çapında önemli bir sağlık sorunudur. Yüksek tansiyon varlığı, koroner kalp hastalığı ve inme riskini doğrudan artırır. Araştırmalar, kalp damar hastalığıyla ilişkili ölümlerin beslenme düzeninde yapılan olumlu değişikliklerle belirgin derecede azaldığını göstermiştir.
Kalp damar hastalıkları ve tansiyon problemi, yaşam tarzı değişikliği ile önlenebilen veya oluştuktan sonra beslenme tedavisi ile iyileştirilebilen bir sağlık sorunudur. Kalp hastalığı gelişme riskini azaltmak için “sihirli” bir yiyecek yoktur. Fakat dengeli ve sağlıklı beslenerek optimum etkiyi yaratmak mümkündür.
Beslenme düzeninde tüketilen yağın türü çok önemlidir. Az yağlı veya yağsız hayvansal ürünler, zeytin ve zeytinyağı, bitkisel kaynaklı sütler (badem sütü, ceviz sütü, fındık sütü gibi) miktarlarına dikkat edilerek tüketildiğinde kan kolesterolüne olumlu etki yapabilirler. Kilo yönetiminin de bu hastalarda önemli bir faktör olduğunu belirtmek gerekir.
Yüksek sodyum tüketimi kan basıncını, kalp krizi ve inme riskini arttırmaktadır. Sadece tuz değil fazla miktarlarda tuz eklenmiş besinlerden, işlenmiş ürünlerden kaçınmak gerekir.
Meyve ve sebzelerde bulunan folik asit ve B vitaminlerinin kalp hastalıkları için risk olan homosistein düzeylerini düşürmede yardımcı olduğu belirtilmiştir.
Yüksek potasyumlu besinler tüketmenin genellikle daha düşük kan basıncı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Beslenme düzeninde potasyumdan zengin muz, fındık, kuru baklagillere yer verilmelidir.
E vitamini ‘kötü’ kolesterolden korunmaya yardımcı olan bir antioksidan görevi görür. E vitamininin iyi kaynakları arasında fındık, avokado ve koyu yeşil sebzeler bulunur. Ayrıca E vitamini kaynaklarından olan sarımsak, allisin denilen bileşiğe sahip olması nedeniyle kan kolesterolünü düşürmede önerilir.
Bu grupta yer alan ürünlerimiz kalp sağlığımızı iyileştirmeyi destekleyen besin ve besin öğeleri içermektedir;
- Badem Sütü
- Ceviz Sütü
- Fındık Sütü
- Matcha Nane Latte
- Muzlu Mylkshake
- Yaban Mersinli Mylkshake
- Matcha Mango Mylkshake
- Çilekli Chia Pudding
- Matcha Muz Chia Pudding
- Yaban Mersinli Chia Pudding
- Juice 1
- Juice 2
- Juice 3
- Juice 5
- Juice 6
- Juice 7
- Juice 8
- Yeşil Detoks Çorbası
- Zencefilli Havuç Çorbası
- Havuçlu Balkabağı Çorbası
- Köz Biber Çorbası
- Fire Cider
- Zencefil Shot
- Antibiyotik Shot
- Koruyucu Shot
- Biberiye Tarçın Iced Tea